Resources Case Studies

Energy Savings

Summary

Genzyme, a biomedical research corporation, designed its 350,000 square foot headquarters to maximize use of natural light. Daylighting design includes a non-structural glass curtain wall, advanced daylight redirecting blinds, and clear glass interior partitions. Lighting controls make use of personal up/down dimmers for occupant’s individual fixtures and an “open loop” photocontrol system that dims fixtures to different levels in response to daylight readings from a rooftop sensor. The building, completed in 2005, is LEED platinum certified and has cut electricity consumption by 45% relative to an identical space built without photocontrols. The daylighting control system has run successfully since completion. In general, about half the occupants are satisfied with light levels in the workspace, while half find some areas of the office "too dim."

This case study is part of the NYSERDA Daylighting Case Study Series.

Categories

“[The photocontrols system has been working] extremely well for six years. The only change [we] would like to make would be to bring more fixtures under photocontrol.”
Facilities Manager

Building Facts

Project type: New Construction
Building type: Commercial
Location: Cambridge, MA
Project completion: 2005
Project size: 350,000 sf
Occupied during construction? No
Credentials: LEED Platinum certified building

Existing Conditions

Genzyme, a biotechnology company, develops medicines and technologies in the life sciences field. The Genzyme Headquarters opened in 2005 in Cambridge, Massachusetts. Implementing a dependable daylight control system was a complex undertaking due to the region’s frequent and unpredictable precipitation and cloud cover patterns.

Design & Conditions

Genzyme’s daylighting system was designed to distribute natural light evenly to the occupants, utilizing daylight technologies for both the internal and exterior windows. 60% of workstations are situated directly adjacent to external windows or windows on the central atrium, and desks are placed at right angles to windows to minimize glare.

Exterior windows have a clear double-skin façade that has 20% light transmittance, plus advanced daylight redirecting blinds shaped to bounce light up to a 90% reflective ceiling. The blinds have an inverted mirror finish and are perforated to maintain some outside visibility in all positions. They are controlled automatically but can be temporarily overridden by occupants.

The use of glass walls and translucent panels to separate offices and work stations maximized the use of natural light throughout the interior of the workspace. Additionally, a full-height atrium on interior walls provided more “borrowed” natural light from other floors.

The lighting system is designed to minimize wasted light, using a mixture of both direct and indirect fixtures to light the office. Occupants have personal dimming controls for individual fixtures located directly above their workspaces. Many luminaries are connected to a photocontrol system that responds to daylight conditions based on a rooftop sensor. The lights are organized into groups to maintain an even distribution of illumination across the ceiling.

Performance

Workspaces located near exterior windows have enough daylight to light their area without any supplementary lighting about 60% of the time. Perimeter lights are programmed to dim until completely off, depending on the amount of daylight available. While none of the interior workspaces can be lit exclusively with daylight, penetration of daylight to the interior space provides dimmable ballasts with enough natural light to save some energy. As a result, Genzyme’s lighting system is rarely operating at full output during the day.

According to a questionnaire conducted in 2011 that surveyed a typical floor in the Genzyme building, about half the occupants are satisfied with the lighting quality in the workspace. However, a common concern is that in some areas, the light is too dim. There were no noise complaints related to the sounds of the motors controlling the automatic shades.

Benefits

- Lighting energy use was reduced by 36% relative to a typical code-compliant building with the same mix of private and open offices.
- Electricity consumption was cut by 45% relative to an identical building constructed without photocontrols.
- A majority of employees have immediate access to natural light.
- 58% of employees believe they are more productive in the new headquarters.
- Genzyme offers tours and interactive kiosks providing information about the eco-friendly features of the building to heighten sustainability awareness.

Lessons Learned

- Start early to optimize savings.
- Genzyme enabled the building’s long-term sustainability from the start by setting up commissioning and maintenance systems and putting together an extensive and accessible operations manual early in the process.
- Daylighting system is successfully working as intended 6 years after implementation.
- Even in environments with extreme daylight variability, advanced daylighting systems can still be successfully utilized.
- Almost half of the occupants found their workspaces too dim. Therefore, lowering partition heights to improve views and adding light fixtures with more “glow” should be explored.

Conclusion

The Genzyme Building saved 45% of its electrical lighting energy by constructing a building with advanced daylighting systems that continue to function properly years after they were first commissioned. Henri A. Termeer, Genzyme’s chairman and chief executive officer, explained his outlook on building the headquarters:

“Creating a green building that sets new baselines in sustainability is consistent with what we do every day as a corporation, creating innovative standards of care for patients with untreatable diseases.”

Genzyme’s successful implementation of a daylighting system provides a comfortable and sustainable work environment for the employees.

Project Team

Lyme Properties
Owner

Rick Mattila
Director of Environmental Affairs for Genzyme (primary contact)

Behnisch, Behnisch & Partner
Head Architect (lead designer), General Planner

Support

Share This Page

Welcome to the Building Energy Exchange! Located in downtown Manhattan, we’re a resource center dedicated to advancing efficient energy and lighting design in buildings. Explore this site for helpful case studies and reports, check out our calendar for a wide range of activities and events, and follow our lively blog, Insight. Our site is growing all the time—drop us an email to contribute or comment!

Welcome.

Enter